ASLAN ŞÜKÜR
25.12.2013 13:41ASLAN ŞÜKÜR
Türkiye'nin en ünlü, en sevilen ancak ismi bir o kadar az bilinen kapak ressamı olan Aslan Şükür, 1945 yılında Samsun'un Bafra ilçesinde doğmuştur. İlkokulu Samsun'da okuduktan sonra İstanbul'a gelmiş, 1962 yılında Bab-ı Ali ile tanışmıştır. Özellikle Hayat ve Akşam'da yoğun olarak çalışmış, Nebioğlu Yayınevi ile de ilişkileri olmuştur.
Gençliğinde kendisini en çok etkileyen ressamların Remzi Türemen ve Nehar Tüblek olduğunu söylemiştir. Özellikle 80'li yıllarda Tay Yayınları'nın kapaklarından fırlayıp hayallerimize giren çizimleri ile zihnimize kazınmıştır.
Tay Yayınları'nın yayınladığı bütün çizgi romanların kapaklarını kendisi çizmiştir. Mandrake, Zagor, Kızılmaske, Mister No, Teksas, Tommiks, Judas, Yüzbaşı Volkan, Karaoğlan, Tom Braks, Atlantis vs vs'nin unutulmaz kapaklarını çizen ilüstratör için çoğu kişinin ortak kanısı, çizdiği kapakların orjinallerinden daha güzel olmasıdır. Ayrıca sözkonusu nefis kapaklar bir çeşit seksenli yıllar simgesi olarak da görülebilir. Çizdiği kapaklardaki kahramanların yüzlerinde, vücut hatlarında, kaslarında ve diğer uzuvlarında yaptığı gölgelendirmeler ve ayrıntılar nefistir. Kapakları, farkında olmasalar da bir sürü Türk okuyucunun beynine kazınmıştır. Bugün pek çoğumuz Zagor, Mister No vs dediğimizde ilk olarak aklımıza onun çizdiği kapakları getirmekteyiz.
Kapaklarının genel özelliği, çizimlerinin çoğunlukla büyük öfke içinde olmasıdır. Gülümseyen insanların olduğu kapaklar çok azdır. Ayrıca çizdiği karakterlerin neredeyse hepsinin suratı birbirine benzer, çok bariz farkları olanlar dışında örneğin Zagor'la Yüzbaşı Volkan'ın yüzleri birbirinin aynısıdır.
Kendisinin Tay Yayınları ile tanışması Yücel Köksal’ın sayesinde olmuştur. Bakırköy’de turistik eşyaların üzerine resimler çizen sanatçının çizdiği resimleri çok beğenince onu Tay Yayınları'nın sahibi Sezen Yalçıner'in yanına dötürür. Sezen Yalçıner çizimleri beğenir ve Aslan Şükür, Tom Braks ve Zagor kapaklarıyla işe başlar. Yıl 1971'dir. Bu yıldan itibaren Tay Yayınları kapanana dek kapakları Aslan çizer. Aynı dönem içinde başka yayınevlerine de çalışan Aslan Şükür, Nil Yayınları, Altın Kitaplar, İnkılap ve Aka, Öğün gibi bir çok yayınevine yüzlerce kapak yapar.
Günde kaç kapak çizdiği ve nasıl çalıştığı ile ilgili bir soruya Aslan şöyle cevap vermiştir:
"Bunun bir standardı yok aslında, sizin enerji ve istek durumunuza göre değişkenlik gösterebiliyor, ama diyebilirim ki elim bayağı hızlıdır. Hatta dünyada benim kadar yoğun çalışan kapak ressamı sayısının pek fazla olmadığını söyleyebilirim. Ben tek kapak pek yapmazdım, birkaç kapağı aynı anda çalışırdım. Özellikle Martin Mystere’da İtalyan kapaklarını örnek almıştım ama tersi durumlar da oldu. Örneğin Ferri benim Mister No’ya yaptığım bazı kapakları çok beğendiği için İtalya’da onları aynı kompozisyonla tekrar çizdi."
Kullandığı teknik ile ilgili de şöyle konuşuyor üstad:
"Kullandığım boya genellikle guaj’dır. Kapağın kompozisyonuna göre bazen yarım kat bazen de iki kat büyüklükte çalışırım. Ekolin boya pek kullanmadım, benim stilime en uygun boya sanıyorum guaj. Bir dönem arka fonlarda air-brush’la da çalıştım ama fırçanın verdiği o sıcak dokuyu pek vermediği için epeydir kullanmıyorum."
Zaman zaman yurt dışında yayınlanan bazı yayınlar için de kapaklar çizen Aslan Şükür, Türkiye'ye geldiğinde Bonelli ile de tanışmıştır. Ferri ve Bonelli kapaklarını çok beğenmişler, hatta Ferri bazı orjinal Aslan kapaklarını alıp İtalya'da kendi çizimleri ile kullanmıştır.
Ayrıca Zagor'un kapaklarına biraz özel ilgi gösterdiği ve özendiği de söylentiler arasındadır. : )